Karlatornet är inte bara ett nytt landmärke i Göteborg utan också ett projekt som ställt helt unika krav på konstruktionen. Grundläggningen är ett tydligt exempel på hur innovation, expertis och engagemang kan lyfta ett byggprojekt till nya höjder. Att få bidra till byggnationen av Nordens högsta byggnad är en källa till både motivation och stolthet för oss i Team Thomas.
Specialutvecklad betong för tuffa krav
Kombinationen av Karlatornets imponerande höjd och Göteborgs utmanande markförhållanden har gjort att projektet haft stort fokus på att skapa en säker och stabil grund. Det är ingen överdrift att säga att betongen för Karlatornets grundläggning är något utöver det vanliga. För att möta de tuffa krav som byggnaden ställde på både betongens hållfasthet och pumpbarhet, utvecklades ett 30-tal olika betongsammansättningar, anpassade efter olika konstruktionsdelar samt temperaturer och väderlekar.
Med sina 50–70 meter långa pålar, förankrade djupt i berggrunden, i kombination med en massiv bottenplatta, har grunden konstruerats för att tåla enorma krafter från både ovanliggande byggnad och den belastning som vinden orsakar.
Förutom att betongen till grävpålarna var höghållfast för att klara enorma påfrestningar över tid behövde den också anpassas efter den långa gjuttiden och ha god arbetbarhet under minst 10–12 timmar. Den valda betongen var också självkompakterande, vilket gjorde det möjligt att uppnå en tät och stabil gjutning utan extern vibrering.

Innovation och hållbarhet i fokus
För att minska miljöpåverkan användes klimatförbättrad betong, där delar av cementen ersattes med slagg. Denna anpassning gav betongen både hög hållfasthet, förbättrad arbetbarhet och minskad värmeutveckling.
– Bara till bottenplattan kunde en besparing på 428 ton koldioxid göras, säger Jonas Davidsson, försäljningschef på Thomas Betong.
Projektet visar hur rätt expertis och hållbara materialval kan göra stor skillnad för både miljön och byggnadens kvalitet. Hållbart byggande har varit en ledstjärna i projektet – inte bara genom att minska koldioxidutsläpp utan också genom att skapa långsiktig hållbarhet i både kvalitet och konstruktion.

Tester och provgjutningar för att säkerställa rätt kvaliteter och egenskaper
Genom hela byggprocessen genomfördes tester med avancerad utrustning, som Bauer Concrete Filter Press, för noggrann kvalitetskontroll.
– Tack vare tester och provgjutningar kunde vi säkerställa betongens kvalitet och egenskaper. På så sätt kunde vi garantera att betongen var optimalt anpassad för projektets krav och förmåga att klara de påfrestningar den kommer att utsättas för, både under och långt efter byggprocessen, säger Ingemar Löfgren, Chef för Forskning och Utveckling på Thomas Concrete Group.

Nästa del av historien om Karlatornet handlar om hur betongen pumpades till 246 meter över havet – en ny utmaning där vi, som Specialisterna på betong, har anpassat våra lösningar för att möta projektets höga krav.