Våra bästa tips till dig som privatkund

Är du privatkund och ska gjuta en pool, en altan, platta till ett garage eller ska du kanske anlägga en stödmur i betong? Då har du kommit helt rätt. Vi har levererat betong till både företag och privatkunder sedan 70 år tillbaka och vi hjälper dig med leverans av betong till alla dina byggprojekt, stora som små. Oavsett om det handlar om ett litet gör-det-själv-projekt eller ett större bygge, levererar vi rätt betong till rätt plats, i rätt tid. Vi är nämligen specialister på betong – och vi vet vad som krävs för att ditt projekt ska bli lyckat.

Betong är ett av världens mest använda byggmaterial och har använts i över 2 000 år. Men vad består det egentligen av? Kort sagt är betong en blandning av grus, sten, bindemedel (oftast cement) och vatten. Beroende på vad du ska bygga, blir receptet anpassat för att ge bästa möjliga resultat.

Som privatkund behöver du inte oroa dig för tekniska detaljer – vi ser till att du får den betong som passar ditt projekt.

Exempel på projekt dit vi levererar betong

Du kan använda betong till många olika typer av byggprojekt. Här är några vanliga exempel:

  • Altanplatta
  • Garageplatta
  • Garageuppfart
  • Platta till hus, attefallshus eller friggebod
  • Brygga
  • Pool eller damm
  • Stödmur
  • Trappa
  • Betongplintar
  • Reparation av betonggolv

Du som är privatkund kan välja klimatförbättrad betong till ditt byggprojekt

Vill du som privatkund slå ett slag för miljön? Med vår klimatförbättrade betong reducerar du koldioxidutsläppen med 50 procent eller mer. Detta gör vi genom att delar av bindemedlet cement blir ersatt med så kallade alternativa bindemedel, som exempelvis slagg. Det är faktiskt ett av de mest effektiva valen du kan göra för att minska klimatpåverkan i ditt byggprojekt. Dessutom blir det ingen skillnad på betongen, mer än att du bidrar till en bättre värld. 

Vi har lång historia av att både arbeta och forska om betong och hur vi kan minska klimatpåverkan från den. Läs gärna mer om hur vi arbetar med att minska klimatpåverkan från vår verksamhet.

Vanliga frågor och svar från dig som privatkund om att gjuta betong

Att gjuta betong på rätt sätt är en konst. För det första, finns det många saker du som privatkund behöver fundera över. Därför har vi samlat ihop de vanligaste frågorna vi brukar få – just för att underlätta för dig.

Om du trots detta har fler frågor, är du alltid välkommen att kontakta oss. Avslutningsvis, vi finns här för att hjälpa dig hela vägen.

Det är du som kund som ansvarar för att hålla i pumpslangen och se till att betongen vi levererar hamnar på rätt plats. Tänk på att följa säkerhetsanvisningarna nedan när du ska hanterar färsk betong!

Betong är frätande. Därför är det med andra ord viktigt att alltid använda skyddsutrustning:

    • ögonskydd
    • arbetshandskar
    • långbyxor
    • skyddsstövlar

När betongen är gjuten är det dags för den att härda. Härdningen är en så kallad kemisk reaktion som tar olika lång tid beroende på förutsättningarna. Till exempel påverkar temperatur och luftfuktighet härdningsprocessen i hög grad.

Om det är varmt och torrt väder kan härdningen gå för snabbt och då kan betongen faktiskt spricka. Å andra sidan, vid kallt väder (under +5 °C) tar härdningen för lång tid. Då kan betongkonstruktionen få bestående skador. Därför är det viktigt att skydda den nygjutna betongen under hela härdningstiden.

Hur lång tid det tar för betongen att härda beror bland annat på temperaturen på betongen, egenskaperna hos betongen och eventuella tillsatser. Likaså spelar exempelvis väder och temperatur en stor roll vid själva gjutningen.

Ju längre och bättre betongen får härda, desto bättre blir också slutresultatet.


Tumregel

Efter 3 dygn, ca 50 % hållfasthet
Efter 7 dygn, ca 70 % hållfasthet

Tre viktiga kom-håg!

  • För det första: skydda betongen mot uttorkning och frysning.
  • För det andra: skydda även betongen mot eventuell nederbörd.
  • För det tredje: skydda betongen mot exempelvis belastningar, stötar och vibrationer.

 

Att välja rätt betong kräver både kunskap och erfarenhet. Det finns en mängd olika betongrecept som passar vid olika tillfällen. Vi kan leverera alla olika typer av betong som du kan tänkas behöva till ditt projekt.

Damm eller pool

Här behöver du en betong som står emot vatten och klorider – en så kallad frysprovad betong. En frysprovad betong står emot upprepad frysning och tining utan att den tar skada.

Tänk också på att det kan läcka i anslutningarna mellan platta och vägg i poolen eller dammen. Då kan ett så kallat svällband som tätar gjutskarven behövas. Prata med din konstruktör om hur du kan hindra läckage.

Bild: Player AB

 

Brygga på mitt lantställe

Betongen som du använder till bryggor blir utsatt både för frysning, upptining och salter. Det gör att betongen som ska användas till att gjuta bryggor eller fundament till bryggor måste vara frostbeständig. Vi rekommenderar en frysprovad betong till detta.

Bild: Jim’s Betong

 

Platta på mark

När du ska gjuta en platta på mark till exempelvis ett garage, ett hus eller ett förråd är det viktigt att tänka på att du behöver en tätare betong som kan stå emot vatten.

Bild: Jim’s Betong

Vi hjälper dig så att du kan få rätt betong till ditt projekt. Hör av dig till oss!

All betong behöver armering för att hålla i längden. Därför är armeringens funktion att fördela trycket på betongplattan så att sprickor inte uppstår i betongen.

Hur mycket armering, och vilken tjocklek som krävs, beror på vad som ska gjutas. Ju mer belastning betongen ska tåla, desto kraftigare armering behövs. Med andra ord, valet av armering är avgörande för ett hållbart resultat.

För att undvika misstag rekommenderar vi att du kontaktar en konstruktör i ett tidigt skede – så att allt blir rätt från början.

Oavsett om du tänkt gjuta en platta till ett hus, gjuta en pool eller gjuta grunden för ett attefallshus krävs det noggranna förberedelser.

För det första måste du tänka på att underlaget ska vara helt plant. Dessutom ska marken vara väl dränerad och att plattan måste isoleras. Vidare måste du också bygga en stabil gjutform. Avslutningsvis, ju mer förberedd du är desto smidigare går själva gjutningen.

Betong är ett tungt material. Därför blir trycket på gjutformen väldigt högt. Av den anledningen behöver formen vara mycket stabil. För att ytterligare säkerställa hållfastheten, måste formen dessutom stöttas från utsidan. Sammanfattningsvis är en välkonstruerad form avgörande för ett lyckat gjutresultat.

Nej! 1 m³ betong väger 2 400 kg. Att hämta betongen själv med släpkärra rekommenderar vi inte.

Om du behöver riktigt små mängder betong rekommenderar vi av den anledningen att du istället tar kontakt med en bygghandel.

Det är svårt att veta från början vilken bil som kommer att köra till ditt projekt, eftersom vi har flera olika typer av bilar som levererar betong.

Vad som avgör vilken bil som kommer till dig är till exempel var gjutningen är belägen, hur mycket plats det finns för bilen och slutligen hur det ser ut i omgivningen. En annan sak att ta hänsyn till är att vägen fram till gjutningen måste hålla för en tung lastbil. Om vägen inte tål så mycket vikt måste betongen med andra levereras vid fler tillfällen, vilket gör transporten dyrare.

Våra pumpbilar kan nå så långt som 56 m, men det beror på vilken bil som ska användas i just din betongleverans. Och om det finns behov av ännu längre räckvidd kan dessutom både slang och rör kopplas på pumpen.

Tänk på att våra 56 m-pumpar behöver så kallade körplåtar för att fördela tyngden på marken. Körplåtarna måste du som kund ordna med innan vi kommer till dig med leverans av betong.

Våra bilar kan också leverera betongen via en ränna bak på betongbilen, placerad på ca 1,8 m höjd. Rännan når max 9 m från bilen, förutsatt att bilen kan ställa sig med bakdelen mot gjutningen. Om bilen står med sidan mot gjutningen når rännan i stället ca 7 m från bilen. 

För att använda rännan måste det också vara tillräckligt fall. När lutningen är för liten kan inte betongen rinna ner i formen. Tänk också på att när vi har levererat betong via ränna måste vi också kunna rengöra rännan på arbetsplatsen. 


Här kommer betongen med ränna från bilen.

Som du kanske redan listat ut beror leveransen av betong på många olika faktorer. 

Tänk på att en betongbil kommer och levererar betongen. Det är viktigt för oss att veta vad det är för bärighet på vägen, så vi vet om det går att komma fram, om vi kan köra med fulla lass och så vidare. Detta påverkar transportkostnaden en hel del.

Du som kund måste också tänka på följande:

  • Vägens bärighet
    Håller vägen för tunga fordon?
  • Marken där bilen ska stå
    Håller den för trycket från stödbenen?
  • Yta för bilen och pumpen
    Finns det en bra uppställningsplats och är ytan stor nog?
  • Yta där betongen ska pumpas ut
    Vi behöver ha 2 m från ändslangens längd vid pumpning.
  • Kraftledningar
    Alla eventuella elsäkerhetsrisker måste elimineras innan vi kommer.
  • Avstånd från slänt
    Bilens stödben måste stå mer än 2 m från slänt.
  • Tömma betongrester
    Finns det en plats där vi kan tömma ur dina eventuella betongrester? När vi levererar betong till dig och använder ränna måste vi också kunna rengöra rännan på plats.

Vill du läsa mer? I ”Att tänka på vid beställning av pump” finns en checklista för vad vi behöver veta när du ska beställa betong från oss.

Tänk på att det är du som är beställare som ansvarar för att betongen kan levereras till dig.

Nej! Mer vatten förstör betongen.

För att få rätt betongkonsistens är det viktigt att du kontaktar oss så att vi vet vilken typ av betong du behöver.

Betongen måste alltid bli skyddad från tidig uttorkning. Därför är det viktigt att någon form av vatten, membranhärdare, folie, och/eller presenning läggs på betongen inom fem minuter från det att ytavjämningen har skett. Vilken metod som du som privatkund bör använda beror bland annat på väder, vind, kyla, byggfuktsuttorkning och så vidare.

Om efterbehandlingen uteblir, finns det stor risk för att betongen spricker. Av den anledningen rekommenderar vi att du kontaktar oss om du är osäker. Vi ger dig gärna råd!

Läs gärna mer om våra råd vid gjutning i varmt och torrt väder eller råd för vintergjutningar.

Valet av yta på den härdade betongen är något som du som privatkund måste göra. Du måste också tänka på att tiden från gjutning till ytbehandling kan variera beroende på exempelvis väder, vind, betongkonsistensen. Avslutningsvis spelar även betongens temperatur in.

Kvastning innebär att man med en kvast räfflar till betongen innan den har stelnat helt. Detta rekommenderar vi om du ska göra en plattläggning.

Glättning betyder att en maskin slipar ytan. Detta görs omkring 2–8 timmar efter gjutning, om du ska lägga en matta på betongen. Tänk på att det inte får vara för stor skillnad mellan betongens hållfasthet och brukets hållfasthet. Betongen och bruket ska inte motarbeta varandra. Då kan det faktiskt uppstå sprickor i betongen.

Stenslipning används på självkompakterande betong, dagarna efter gjutning.

Du som privatkund ansvarar för mottagandet, mottagningskontroll, gjutning, bearbetning, härdning och slutligen efterbehandling av betongen. Observera att det även är du som privatkund som ansvarar för att hålla i pumpslangen och ser till att betongen hamnar rätt. 

Vi erbjuder helhetslösningar för ditt betongprojekt

Med lång erfarenhet av alla typer av byggprojekt erbjuder vi på Thomas Betong inte bara högkvalitativa betongprodukter – vi levererar även teknisk rådgivning, teknisk support, betongleverans och betongpumpning. Dessutom tar vi ansvar för att betongen håller rätt kvalitet när den anländer till din byggarbetsplats.

Underlätta ditt projekt – anlita rätt kompetens

För att säkerställa ett bra resultat rekommenderar vi starkt att du anlitar en erfaren betongentreprenör. Det gör hela processen enklare och tryggare för dig som privatkund. Dessutom är det klokt att tidigt i projektet ta kontakt med en konstruktör. På så sätt säkerställer du nämligen att alla ritningar, beräkningar och beställningar blir korrekta från början.

Hur mycket betong behöver du?

Använd vår volymkalkylator i tre enkla steg:

1 Välj en form

Rectangle
Cylinder
edge-beam

2 Fyll i måtten

3Uppskattad volym

Volymkalkylatorn ger endast en ungefärlig uppskattning om vilken betongvolym som du behöver för ditt byggprojekt. Det finns ett stort antal faktorer som påverkar vilken exakt volym som du ska beställa. Med andra ord rekommenderar vi därför att du kontaktar lokal säljare för rådgivning.

Nu hoppas vi att du känner dig trygg med vad du behöver tänka på när du ska beställa betong från oss. Dessutom, om du har fler funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss – vi hjälper dig gärna. Därför är det viktigt att du känner dig säker inför ditt projekt. För det första, vi finns här för att stötta dig hela vägen. Avslutningsvis: lycka till med ditt nästa projekt!

Scroll to top