Sök
Stäng denna sökruta.

Vi levererar betong till alla dina projekt

Är du privatkund och ska gjuta en pool, en altan, platta till ett garage eller ska du kanske anlägga en stödmur i betong? Då har du kommit helt rätt. Thomas Betong har levererat betong till både företag och privatkunder i snart 70 år. Vi hjälper dig med leverans av betong till alla dina byggprojekt – stora som små. Oavsett vad du ska gjuta. Vi är Specialisterna på betong.

Betong har använts som byggmaterial i över 2 000 år. Men vad är egentligen betong? Betong består av grus, sten, bindemedel (till exempel cement) och vatten som blandas enligt olika recept. Beroende på vad du ska använda betongen till skiljer sig recepten åt. Allt det håller vi koll på så att du ska få helt rätt betong till det du ska bygga.

Betong till alla dina projekt

Du som privatkund kan använda betong till många olika typer av projekt. Några vanliga användningsområden är:

 • Altanplatta
 • Garageplatta
 • Garageuppfart
 • Platta till hus, attefallshus eller friggebod
 • Brygga
 • Pool eller damm
 • Stödmur
 • Trappa
 • Betongplintar
 • Reparation av betonggolv

Välj klimatförbättrad betong till ditt byggprojekt

Vill du som privatkund slå ett slag för miljön? Med vår klimatförbättrade betong reducerar du koldioxidutsläppen med upp till 50 procent. Detta görs genom att delar av bindemedlet cement ersätts med så kallade alternativa bindemedel, som exempelvis slagg. Det blir ingen skillnad på betongen, mer än att du bidrar till en bättre värld.

Vi har lång historia av att både arbeta och forska om betong och hur vi kan minska klimatpåverkan från den. 

Vanliga frågor och svar om att gjuta betong​

Att gjuta betong på rätt sätt är en konst. Det finns massor med saker du som kund måste fundera över. För att underlätta för dig har vi samlat ihop de vanligaste frågorna vi får till oss.

Om du har fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Det är du som kund som ansvarar för att hålla i pumpslangen och se till att betongen vi levererar hamnar på rätt plats. Tänk på att följa säkerhetsanvisningarna nedan när du ska hanterar färsk betong!

Betong är frätande och därför är det viktigt att alltid använda skyddsutrustning:

  • ögonskydd
  • arbetshandskar
  • långbyxor
  • skyddsstövlar

    

När betongen har gjutits är det dags för den att härda. Härdningen är en så kallad kemisk reaktion som tar olika lång tid beroende på förutsättningarna.

Om det är varmt och torrt väder kan härdningen gå för snabbt. Då kan betongen spricka. Om det är kallt väder (under +5 °C) tar härdningen för lång tid. Då kan betongkonstruktionen få bestående skador. Därför är det viktigt att skydda den nygjutna betongen under hela härdningstiden.

Hur lång tid det tar för betongen att härda beror på bland annat temperaturen på betongen, betongens egenskaper och eventuella tillsatser samt väder och temperatur vid själva gjutningen.
Tänk på att ju längre och bättre betongen får härda, desto bättre blir också slutresultatet.


Tumregel

Efter 3 dygn, ca 50 % hållfasthet
Efter 7 dygn, ca 70 % hållfasthet

Kom ihåg!

 • Skydda betongen mot uttorkning.
 • Skydda betongen mot frysning.
 • Skydda betongen mot nederbörd.
 • Skydda betongen mot belastningar, stötar och vibrationer.

Att välja rätt betong kräver både kunskap och erfarenhet. Det finns en mängd olika betongrecept som passar vid olika tillfällen. Vi kan leverera alla olika typer av betong som du kan tänkas behöva till ditt projekt.

Jag ska gjuta en damm eller pool

Här behövs en betong som står emot vatten och klorider – en så kallad frysprovad betong. En frysprovad betong står emot upprepad frysning och tining utan att den tar skada.

Tänk också på att det kan läcka i anslutningarna mellan platta och vägg i poolen eller dammen. Då kan ett så kallat svällband som tätar gjutskarven behövas. Prata med din konstruktör om hur du kan hindra läckage.

Bild: Player AB

 

Jag ska gjuta en brygga på mitt lantställe

Betongen som används till bryggor utsätts både för frysning, upptining och salter. Det gör att betongen som används till att gjuta bryggor eller fundament till bryggor måste vara frostbeständig. Vi rekommenderar en frysprovad betong till detta.

Bild: Jim’s Betong

 

Jag ska gjuta en platta på mark

När du ska gjuta en platta på mark till exempelvis ett garage, ett hus eller ett förråd är det viktigt att tänka på att det behövs en tätare betong som kan stå emot vatten.

Bild: Jim’s Betong

 

Vi hjälper dig så att du kan få rätt betong till ditt projekt. Hör av dig till oss!

All betong bör armeras för att hålla. Armeringens funktion är att se till att trycket på betongplattan fördelas så att det inte uppstår sprickor i betongen.

Hur mycket armering och på vilket tjocklek armeringen ska ha beror på vad som ska gjutas. Ju kraftigare betong som används desto kraftigare armering behövs.

Kontakta gärna en konstruktör så att det blir rätt från början.

 

Oavsett om du tänkt gjuta en platta till ett hus, gjuta en pool eller gjuta grunden för ett attefallshus krävs det noggranna förberedelser.

Du måste till exempel tänka på att underlaget ska vara helt plant, att marken ska vara väl dränerad och att plattan måste isoleras. Du måste också bygga en stabil gjutform.

Betong är ett tungt material. Trycket på gjutformen blir väldigt högt. Därför krävs det att formen som byggs ska vara mycket stabil. Tänk på att formen även behöver stöttas upp från utsidan.  

Nej! 1 m³ betong väger 2 400 kg. Att hämta betongen själv med släpkärra rekommenderar vi inte.

Om du behöver riktigt små mängder betong rekommenderar vi att du istället tar kontakt med en bygghandel.

Det är svårt att veta från början vilken bil som behövs till ditt projekt. Vi har flera olika typer av bilar som levererar betong.

Det som avgör vilken bil som kommer till dig är var gjutningen är belägen, hur mycket plats det finns för bilen och hur det ser ut i omgivningen. En annan sak att ta hänsyn till är att vägen fram till gjutningen måste hålla för en tung lastbil. Om vägen inte tål så mycket vikt måste betongen levereras vid fler tillfällen, vilket gör transporten dyrare.

Våra pumpbilar kan nå så långt som 56 m, men det beror på vilken bil som används i just din betongleverans. Om det finns behov av ännu längre räckvidd kan både slang och rör kopplas på pumpen.

Tänk på att våra 56 m-pumpar behöver så kallade körplåtar för att fördela tyngden på marken. Körplåtarna måste du som kund ordna med innan vi kommer till dig med leverans av betong.

Våra bilar kan också leverera betongen via en ränna bak på betongbilen, placerad på ca 1,8 m höjd. Rännan når max 9 m från bilen, förutsatt att bilen kan ställa sig med bakdelen mot gjutningen. Om bilen står med sidan mot gjutningen når rännan i stället ca 7 m från bilen. 

För att rännan ska kunna användas måste det också vara tillräckligt fall. Om lutningen är för liten kan inte betongen rinna ner i formen. Tänk också på att när vi har levererat betong via ränna måste vi också kunna rengöra rännan på arbetsplatsen. 


Här levereras betongen med ränna från bilen.

Som du kanske redan listat ut beror leveransen av betong på många olika faktorer. 

Tänk på att en betongbil kommer och levererar betongen. Det är viktigt för oss att veta vad det är för bärighet på vägen, så vi vet om det går att komma fram, om vi kan köra med fulla lass och så vidare. Det påverkar transportkostnaden en hel del.

Du måste också tänka på följande:

 • Vägens bärighet
  Håller vägen för tunga fordon?
 • Marken där bilen ska stå
  Håller den för trycket från stödbenen?
 • Yta för bilen och pumpen
  Finns det en bra uppställningsplats och är ytan stor nog?
 • Yta där betongen ska pumpas ut
  Vi behöver ha 2 m från ändslangens längd vid pumpning.
 • Kraftledningar
  Alla eventuella elsäkerhetsrisker måste elimineras innan vi kommer.
 • Avstånd från slänt
  Bilens stödben måste stå mer än 2 m från slänt.
 • Tömma betongrester
  Finns det en plats där vi kan tömma ur dina eventuella betongrester? När vi levererar betong till dig och använder ränna måste vi också kunna rengöra rännan på plats.

Vill du läsa mer? I ”Att tänka på vid beställning av pump” finns en checklista för vad vi behöver veta när du ska beställa betong från oss.

Tänk på att det är du som beställare som ansvarar för att betongen kan levereras till dig.

Nej! Mer vatten förstör betongen.

För att få rätt betongkonsistens är det viktigt att du kontaktar oss så att vi vet vilken typ av betong du behöver.

Betongen ska alltid skyddas ifrån tidig uttorkning. Inom 5 minuter efter det att ytavjämningen har skett ska någon form av vatten, membranhärdare, folie, och/eller presenning läggas på betongen. Vilken metod som ska användas beror på väder, vind, kyla, byggfuktsuttorkning etc.

Om ingen efterbehandling görs finns det stor risk för att betongen spricker. Fråga oss om råd!

Valet av yta på den härdade betongen är något som du som kund måste göra. Du måste också tänka på att tiden från gjutning till ytbehandling kan variera beroende på väder, vind, betongkonsistensen och betongens temperatur.

Kvastning innebär att man med en kvast räfflar till betongen innan den har stelnat helt. Detta rekommenderas vid plattläggning.

Glättning betyder att en maskin slipar ytan. Detta görs omkring 2–8 timmar efter gjutning om du ska lägga en matta på betongen. Tänk på att det inte får vara för stor skillnad mellan betongens hållfasthet och brukets hållfasthet. Betongen och bruket ska inte motarbeta varandra. Då kan det uppstå sprickor.

Stenslipning används på självkompakterande betong, dagarna efter gjutning.

Vi på Thomas Betong har lång erfarenhet av alla typer av projekt. Vi erbjuder betongprodukter, teknisk rådgivning, teknisk support, betongleverans och betongpumpning. Vi ansvarar också för produktens kvalitet vid ankomsten till byggarbetsplatsen.

Du som kund ansvarar för mottagandet, mottagningskontroll, gjutning, bearbetning, härdning och efterbehandling av betongen. Observera att det är du som kund som ansvarar för att hålla i pumpslangen och se till att betongen hamnar rätt.
Du måste också vara på plats när vi kommer med din betongleverans.

Anlita alltid en erfaren betongentreprenör för att utföra gjutningen. Det underlättar för dig som kund. Tänk också på att det kan vara bra att kontakta en konstruktör tidigt i projektet så att alla handlingar och beställningar blir helt rätt.

Hur mycket betong behöver du?

Använd vår volymkalkylator i tre enkla steg:

1 Välj en form

Rectangle
Cylinder
edge-beam

2 Fyll i måtten

3Uppskattad volym

Volymkalkylatorn ger endast en ungefärlig uppskattning om vilken betongvolym som du behöver för ditt byggprojekt. Det finns ett stort antal faktorer som påverkar vilken exakt volym som du ska beställa. Vi rekommenderar därför att du kontaktar lokal säljare för rådgivning.

Nu hoppas vi att du känner dig trygg med vad du behöver tänka på när du ska beställa betong från oss. Om du har fler funderingar är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig.

Och lycka till med ditt nästa projekt!

Scroll to top