Tänk på sprickrisken när du ska gjuta betong vid varm och torr väderlek. Skydda, efterbehandla och härda betongen på rätt sätt.
När betongen är varm och det är torrt ute finns det stor risk att betongen spricker. Sprickorna kan ibland upptäckas redan några timmar efter gjutning. De kan sedan växa i storlek under betongens fortsatta härdning och ge problem med den färdiga konstruktionen. När sprickorna blir stora blir det ett estetiskt problem. Ibland kan det även bli problem med konstruktionens beständighet och livslängd. För att förstå vad man kan göra för att undvika eller minimera problemet är det viktigt att känna till både orsaken och bakgrunden.
Sprickorna kallas plastiska krympsprickor och orsakas av sammandragande krafter som skapas i betongen när den torkar ut snabbt. När avdunstningshastigheten från betongen är hög kan krafterna bli så stora att betongen spricker. Faktorer som påverkar avdunstningshastigheten är betongytans temperatur, utetemperaturen, den relativa fuktigheten men också hur mycket det blåser på den nygjutna betongen.
Genom att härda den nygjutna betongen på rätt sätt och försöka sänka avdunstningshastigheten kan du undvika att betongen spricker.
För att betongen inte ska härda för snabbt finns också möjlighet att tillsätta en så kallad retarder. Då tillsätts ett ämne som gör att öppethållandetiden på betongen förlängs.