Anders Claesson, pumpchef på Thomas Betong, delar med sig av sina erfarenheter från projektet:
– Karlatornet har varit unikt på så många sätt, från de tekniska utmaningarna till de specialanpassade lösningarna. Vi var väl förberedda och hade en tydlig plan, men projektet krävde också snabb problemlösning och ad hoc-anpassningar för att hantera de oväntade situationer som uppstod längs vägen.

Skräddarsydd utrustning för ett unikt projekt
För att nå de höga höjderna i Karlatornet krävdes specialanpassad utrustning till i stort sett alla moment. Betongpumpen som användes var tillverkad av Schwing Stetter i Tyskland och klarade ett betongtryck på 230 bar i högtrycksläge – nästan tre gånger mer än en standardpump.
Rörgatan på 350 meter, som betongen pumpades genom, var specialbyggd för att klara ett tryck på upp till 200 bar vid basen.
– Betongen i rören vägde totalt över tio ton, vilket ställde extrema krav på både material och utrustning, berättar Anders Claesson.

Vid tornets topp användes en 32 meter lång fördelarmast som flyttades uppåt i takt med byggnationen. Masten gjorde det möjligt att fördela betongen exakt där den behövdes, trots höjden och det enorma trycket.
Projektet var också beroende av vädret, vilket ibland påverkade både lyft och materialhantering, särskilt när vinden var för stark. Det innebar att teamet behövde vara flexibelt och snabbt kunna anpassa sig efter nya planer.

Höghållfast betong som stretar emot
Betongen som användes i Karlatornet var också långt ifrån standard. För att uppnå de höga hållfasthetskraven användes en specialballast av granit från Glimminge. Samtidigt behövde betongen bränna snabbt nog för att formarna skulle kunna lossas redan dagen efter varje gjutning.
– Höghållfast betong är en utmaning att pumpa eftersom det känns som att den ”stretar emot”. Men tack vare våra två dedikerade fabriker kunde vi säkerställa en betong av precis rätt kvalitet och leverera det som krävdes för att möta de extrema kraven, säger Anders.

En milstolpe för Team Thomas
Arbetet med Karlatornet har inte bara resulterat i ett nytt landmärke för Göteborg, utan också gett oss ovärderliga erfarenheter för framtiden.
– Det är otroligt att tänka på hur långt vi har kommit, både bildligt och bokstavligt. Karlatornet har inte bara utmanat oss tekniskt utan har också visat vad vi kan åstadkomma tillsammans, som Specialisterna på betong. Det här projektet har varit en fantastisk resa för oss i Team Thomas, och vi ser fram emot att ta med oss erfarenheterna till framtida projekt, avslutar Anders.

I den tredje och avslutande delen om Karlatornet får vi en inblick i byggprocessen och det färdiga tornet som staden Göteborg numera stoltserar med.