Spännbalkkonsults lösning i kombination med klimatförbättrad betong från Thomas Betong hade gett en klimatbesparing på 39 procent för hela stommen, drygt 1 300 ton koldioxid, jämfört med en traditionell prefabstomme vid bygget av mobilitetshuset Brandmästaren i Uppsala.
Klimatbesparingen kan verka ogreppbar, men tänk dig i stället:
- 6 500 inställda flygresor mellan Stockholm och Göteborg.
- Minskning av bilkörning motsvarande 250 varv runt jorden med bensindriven bil.
- Plantering av 100 000 träd.
Trots att klimatförbättrad betong inte användes i projektet blev besparingen ändå 27 procent, tack vare spännbalkstommens lägre totalvikt och lägre cementandel i grundutförandet. Erfarenheterna togs med till bygget av mobilitetshuset Makrillen i Borås.

Faktainsamling i Uppsala gav mersmak
Faktauppgifterna ingår i studien från bygget av mobilitetshuset Brandmästaren i Uppsala, som rymmer både p-hus och affärslokaler. Studien genomfördes i samarbete mellan Spännbalkkonsult, Uppsala Parkerings AB och konsultföretaget Ramboll.
Parkeringsbolaget ville få en klimatdeklaration av byggnaden inför framtiden och kommande gränsvärden inom ramen för Lagen om klimatdeklaration.
Spännbalkkonsult ville å sin sida få ett teoretiskt resultat för hur mycket klimatpåverkan kunde sänkas ytterligare om klimatförbättrad betong från Thomas Betong hade använts i spännbalksystemet.

Från teori till praktik med miljön i fokus
För drygt ett år sedan gjorde Spännbalkkonsult och Thomas Betong gemensam sak och göt en mindre provyta utifrån de gedigna teoretiska resultaten från Brandmästaren i Uppsala. I nästa steg togs prover för att testa den nya betongens hållfasthet och frostbeständighet i laboratorium.
När mobilitetshuset Makrillen i Borås sedan skulle uppföras göts där en utvärderingsyta i full skala utifrån de rön som gjorts.
– Förr var pris och produktionstid viktigast. Nu tänker man lite större och fokuserar på pris och miljö under byggnadens hela livscykel, säger Tobias Hildorzon, vice vd Spännbalkkonsult.
– Vi har tagit ett kliv över tröskeln från teori till praktik, kommenterar Mats Karlsson, produktchef Thomas Betong.

Unik lösning med 45 procent lägre klimatavtryck
– Med lösningen minskas klimatavtrycket från 385 till 208 kg CO2 ekv per m³ betong för liknande användningsområde utomhus. Det är möjligt tack vare den unika klimatförbättrad betongen Thomavakuum i kombination med vakuumteknik där vattnet i betongen sugs bort efter gjutning, vilket leder till hög hållfasthet samt en mycket tät och beständig betongyta. Klimatavtrycket sänks 45 procent jämfört med Svensk Betongs branschvärde för motsvarande användningsområde, säger Mats Karlsson.

– I vår utvärdering var en spännbalkstomme det mest klimatvänliga alternativet och den aspekten vägde tyngst i valet av stomme. För Borås Parkering är miljö en viktig aspekt, så därför sa vi självklart ja när vi fick frågan om att få anlägga en utvärderingsyta i mobilitetshuset Makrillen, baserad på de senaste rönen, säger Hanna Munde, vd för Borås Parkering.

