Sök
Stäng denna sökruta.

Betong som redskap i arkitektens verktygslåda

Betong är av många goda anledningar världens mest använda byggmaterial. Det är beständigt, har väldigt lång livslängd och står emot både fukt och extremväder, vilket vi ju sett mycket av den här sommaren. Samtidigt är det flexibelt och går att återanvända. Det är helt enkelt ett material vi inte klarar oss utan.

– Betongen är ett fantastiskt material som funnits med oss i tusentals år. Det har under årens lopp använts till allt från stora byggnadsverk och livsviktig infrastruktur till konstverk. Det går att använda betong till många olika saker och det egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad betongen kan göra. Dessutom kan betongen både återbrukas och återvinnas i andra typer av byggnader eller konstruktioner, berättar Karin Gäbel, hållbarhetschef på Thomas Concrete Group.

 

Hur ska arkitekten egentligen tänka för att bygga hållbart med betong?

– Det är viktigt som arkitekt att förkovra sig och lära sig att hantera olika material. Man kan inte bortse från att samhället behöver alla typer av byggnader och alla typer av byggnadsmaterial. Det handlar mycket om att använda rätt material på rätt plats och att försöka tänka både långsiktigt och resurseffektivt. Där är betongen självklar. Idag produceras faktiskt klimatförbättrad betong med upp till 50 procent lägre klimatavtryck, säger Karin.

Nyligen släpptes en oberoende rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det går att nå 200 kg CO2e/m² bruttoarea, det vill säga halverad klimatpåverkan i nybyggnation genom att använda klimatförbättrade prefabricerade betongelement tillsammans med klimatförbättrad betong Thomagrön från Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group. Det är i samma nivå som nybyggnation i trä. Enligt rapporten finns dessutom ytterligare förbättringspotential i form av till exempel optimering av betongkonstruktionen.

AdobeStock_298910798_lr.jpg

Betong når samma nivåer som trä

– Rapporten från IVL Svenska Miljöinstitutet är mycket viktig att sätta sig in i för såväl arkitekter, konsulter, beställare och andra som är med och driver byggandet framåt. Samhället, och framför allt beslutsfattare, kan inte längre ducka för det faktum att betong nu når samma nivåer som trä. Jag ser både kommuner och hela regioner som tar beslut om att bygga enbart i trä. Det finns ingen anledning att ta sådana ogrundade beslut. I tider av klimatförändringar med följder som extremvärme, skogsbränder, översvämningar och stigande havsnivåer är det viktigt att tänka på att betongen även står för trygghet, säger Karin.

– Man måste också ta hänsyn till att betongen har ytterligare fördelar som är nog så viktiga i sammanhanget: betong möglar inte, brinner inte och lagrar dessutom energi. Dessutom tar betongen upp koldioxid, så kallad karbonatisering, under hela sin livstid hela vägen fram till dess att den återbrukas. Livslängden på betong är ju trots allt ganska oslagbar, avslutar Karin.

Karin Gäbel – Thomas Concrete Group

Karin Gäbel – Thomas Concrete Group

Hållbarhetschef

Scroll to top