Myt 1: Betong är dåligt för miljön.
Sanning: Betong är hållbart ur ett livscykelperspektiv.
Även om det är sant att produktionen av cement, en nyckelkomponent i betong, bidrar till koldioxidutsläpp, motsvarar dessa utsläpp 6–8 procent av de globala utsläppen. Detta är liknande som stålindustrin men mindre än transport- eller textilindustrin. Cement- och betongindustrin har gjort betydande framsteg under de senaste åren för att minska sitt koldioxidavtryck. Idag används alternativa bindemedel som flygaska och slagg för att ersätta en del av cementen, vilket avsevärt minskar utsläppen. Detta kallas klimatförbättrad betong. Dessutom kan betong både återvinnas och återanvändas, vilket gör det till ett hållbart val. En annan viktig aspekt är betongens förmåga att karbonatisera, vilket innebär att den absorberar koldioxid från luften under hela sin livstid.
Marmier, A., Decarbonisation options for the cement industry, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2023, doi:10.2760/174037, JRC131246.
Myt 2: Klimatförbättrad betong kompromissar med prestandan.
Sanning: Klimatförbättrad betong kan uppnå samma eller till och med bättre prestanda.
Genom noggrann design och förståelse av materialegenskaper kan klimatförbättrad betong uppnå samma, eller till och med bättre prestanda jämfört med traditionell betong.

Myt 3: Betong är sprött och går lätt sönder.
Sanning: Betong är ett mycket starkt material som kan motstå enorma krafter i kompression.
Betong har låg draghållfasthet men kan bli mycket starkt med hjälp av armering.
Dess hållbarhet, styrka och kostnadseffektivitet är anledningar till att det används i så många olika typer av byggnader och infrastrukturer, från hem till broar och vägar. Med rätt underhåll kan betongkonstruktioner hålla i flera decennier, till och med århundraden. Historiska byggnader som Pantheon och Colosseum, gjorda av oarmerad betong, är bevis på betongens långvariga hållbarhet.
Myt 4: Betong är bara ett grått och tråkigt material.
Sanning: Betong är mångsidigt och erbjuder en stor designfrihet.
Betong kan formas, färgas och textureras på många olika sätt, vilket gör det till ett mycket flexibelt material för arkitekter och designers. Från polerade betonggolv till dekorativa fasader och skulpturer, kan betong vara både funktionellt och estetiskt tilltalande. Dessutom kan betong ha många anpassningsbara egenskaper; till exempel kan densiteten variera från 400 till 4000 kg/m³, vilket romarna utnyttjade när de byggde Pantheon.
Manuela Roth, Concrete: Architecture & Design, Braun 2012, ISBN 3037681071, 978303768107.
Philip Jodidio, 100 Contemporary Concrete Buildings, Taschen GmbH 2015, ISBN: 9783836547673.

Myt 5: Betong är dyrt.
Sanning: Betong är faktiskt mycket billigt och kostnadseffektivt i längden.
Inledningsvis kan betongprojekt verka dyra, men betong är faktiskt billigt och dess hållbarhet och låga underhållskostnader gör det ofta till en ekonomiskt fördelaktig lösning. Betongkonstruktioner kan motstå väder och slitage bättre än många andra material, vilket gör dem till en mer långsiktig investering. Dessutom brinner det inte, vilket minskar riskerna för att man ska behöva återuppbygga det man uppfört.
Myt 6: Betong är en energislukare.
Sanning: Betong kan spara energi.
Att producera betong kräver energi, men den energi som krävs är ganska låg jämfört med de flesta andra byggmaterial. En betongbyggnad kan också bidra till energibesparingar. Betong har en hög termisk massa, vilket innebär att den kan absorbera och lagra värme. Detta hjälper till att hålla byggnader varma på vintern och svala på sommaren, vilket minskar behovet av uppvärmning och kylning på grund av dagliga temperaturvariationer.
Myt 7: Biokol från kaffesump kan göra betong starkare och mer hållbar.
Sanning: Biokol från kaffesump, eller någon biokol, är ett olämpligt tillsatsmedel i betong.
Det finns påståenden att biokol från kaffesump kan förbättra betongens egenskaper, men detta är en missuppfattning. Biokol har ingen bindande effekt och kan försvaga betongens styrka och hållbarhet. Biokolets porösa struktur minskar styrkan och kan leda till en kortare livslängd. Den positiva effekten på tryckhållfasthet som rapporteras i olika publikationer beror på biokolets höga vattenabsorption (100 till 150 procent av dess vikt). Denna effekt har inte beaktats korrekt, vilket gör den rapporterade ”förbättringen” ogiltig.

Ytterligare fördelar med betong
- Hög styrka: Betong har en enorm tryckhållfasthet och kan användas för att bygga allt från vägar och broar till skyskrapor.
- Motståndskraft mot naturkatastrofer: Betongkonstruktioner är motståndskraftiga mot extremt väder som orkaner, vilket gör det till ett säkert och pålitligt materialval.
- Brandmotstånd: Betong är obrännbart, avger inte rök eller giftiga gaser och förhindrar spridning av bränder, vilket ökar byggnadssäkerheten. Den behåller sina egenskaper även vid höga temperaturer, vilket innebär att en betongram bibehåller sin bärförmåga under och efter en brand.
- Mögelmotstånd: Betong är ett oorganiskt material som kan motstå fukt och bli helt vattentätt. Det kan inte ruttna eller mögla, vilket gör det lämpligt för hus och miljöer som utsätts för höga fuktnivåer.
- Ljudisolering: Betong har utmärkta ljudisolerande egenskaper, vilket gör det idealiskt för användning i bullriga miljöer som städer och industriområden.
Slutsats
Betong är ett mångsidigt, hållbart och ekonomiskt fördelaktigt byggmaterial som spelar en viktig roll i modern konstruktion. Genom att förstå och sprida väl underbyggda fakta om betong kan vi fortsätta att använda detta fantastiska material på ett ännu mer effektivt och hållbart sätt.