Ring oss: 0104 50 50 00

Klimatförbättrad betong besparar Tullholmsviken 435 ton CO2
– Skräddarsydd för parkeringshus

 

Göteborg, 23 november 2021

 

När Thomas Betong levererar klimatförbättrad betong till byggkoncernen Constos stora fastighetsprojekt, där 900 lägenheter byggs vid Tullholmsviken i Karlstad, kommer det att generera i en koldioxidbesparing på hela 435 ton.
– Deras betong har både egenskaperna och miljöprofilen som vi är ute efter, säger Johan Rosengren, platschef, Consto.

 

Tullholmsviken Thomas Betong www

Foto: Consto

 

Av de tre kvarter som Consto bygger vid Coop Värmlands gamla tomt i nya Tullholmsviken, i centrala Karlstad, levererar Thomas Betong nästan 2800 kubikmeter klimatförbättrad betong till projektets tillhörande parkeringsgarage.

 

– Vi är i full gång med det första kvarteret som ska bli bostadsrätter och hyresrätter men också en Coop-butik. Där har vi fyra stora våningar med parkeringsgarage på ungefär 1900 kvadratmeter. Ett under mark och tre ovan, säger Johan Rosengren.

 

Den klimatförbättrade betongen används för bottenplatta och väggar och är speciellt framtagen för att klara av att nedsaltade bilar körs in. Den ska även användas vid byggnationen av parkeringshusen för både kvarter fyra och sju.

 

– Vår klimatförbättrade betong Thomagarage Grön är skräddarsydd för just P-hus och ger upp till 50% koldioxidreduktion i förhållande till vanlig anläggningsbetong. Dessutom har den förbättrad täthet och är ljusare vilket minskar belysningsbehovet i garagen, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare Värmland, Thomas Betong.

 

Betongen planeras att levereras löpande fram till januari 2022 och innebär en koldioxidbesparing på hela 435 ton CO2 för projektet. Byggstart för Consto skedde i januari i år och färdigställandet av de tre kvarteren beräknas stå klart 2025.


– Vårt samarbete med Thomas Betong fungerar jättebra. Betongen känns dessutom väldigt bra att arbeta med, vilket är viktigt i denna typ av jobb, avslutar Johan.

 

Om Thomas Concrete Group AB
Thomas Concrete Group är en svensk familjeägd koncern som producerar och distribuerar högkvalitativa betongprodukter och tjänster. Företaget etablerades 1955 i Karlstad, av Martin Thomas och driver i dag verksamhet i USA, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Koncernen har 2100 anställda, producerade 5,4 miljoner m3 betong och omsatte drygt 7,5 miljarder SEK under 2020. Dotterbolaget i Sverige heter Thomas Betong AB. www.thomasconcretegroup.com

 

Om Thomas Betong AB
Thomas Betong är ett svenskt företag med över 60 års erfarenhet av att producera fabriks- och prefabricerad betong till både husbyggnad och anläggningskonstruktioner. Fabriksbetong tillverkas i 34 betongfabriker och prefabricerade betongelement kommer från tre fabriker. Utöver betong erbjuder företaget bred service inom betongteknisk rådgivning, projektering, transport och pumpning. Thomas Betong ingår i den svenska, familjeägda koncernen Thomas Concrete Group AB med verksamhet i Sverige, Norge, USA, Tyskland och Polen. www.thomasbetong.se