Ring oss: 0104 50 50 00

Vår historia

Det svenska familjeföretaget grundades av Martin Thomas under namnet AB Färdig Betong. Den första fabriken öppnades i Karlstad, 1955

 

Martin Thomas Thomas Betong forsta fabrik i Karlstad 1955 Blandare60al

 

Bara två år efteråt, 1957, etablerade Martin huvudkontoret i Göteborg, där det finns än idag. Hans mål var att komma närmare centrum för den stora byggmarknaden som utvecklades där. I början på 1960 talet befann sig företaget i en expansiv fas. Fram till dess hade tillväxten skett organiskt genom nyinvesteringar i fabriker och anläggningar.

 

Från 1962 började man även köpa upp hela betongföretag och skapade därigenom en snabb geografisk spridning. I slutet på år 1990 investerades det i en fabrik för tillverkning av prefab i Lane-Ryr, och i mars 1999 en andra prefabfabrik i Heby.

 

Den 16 mars 2015 bytte AB Färdig Betong namn till Thomas Betong AB i samband med ett arbete som pågick genom hela koncernen för att skapa ett gemensamt varumärke: Thomas.

 

I april 2016 köptes sju nya fabriker köps av Betongindustri, tre i Väst och fyra i Sörmland. Samtidigt säljs fem fabriker i Syd till Betongindustri.

 

Under 2021 köptes Sollebrunns Betongelement. Med detta breddades Thomas Betongs erbjudande ytterligare och erbjuder nu även produkter inom helprefab samt montage av stomme.

 

2023 blir företaget för tredje året i rad utnämnt till "Årets Karriärföretag".

 

I Sverige har vi idag totalt 38 fabriker för fabriksbetong och fyra för prefabricerad betong. Thomas Betong ingår i svenska Thomas Concrete Group AB som fortfarande ägs av familjen Thomas.

 

Vår vd heter Carina Edblad. 

 

 

Ut i världen

Det började med en fabrik i Karlstad. Idag har Thomas Concrete Group totalt över 160 betongfabriker och fyra prefabfabriker internationellt.

 

Thomas Concrete Group började sprida verksamheten ut i Europa år 1965, då vi etablerade verksamhet i Tyskland. Där har vi idag har 26 fabriker. 

 

År 1985 etablerade vi oss i USA. Där vi idag har totalt 76 fabriker, efter senaste uppköpet av Coastal Concrete (2015) som gav ytterligare 10 fabriker. Verksamheten finns utspridd över North- och South Carolina samt Georgia. 

 

1997 etablerade vi oss i Polen, där vi idag har 20 fabriker.

 

 

Vår framgångssaga

Skälet till företagets framgång sammanfattade Martin själv med följande ord:  
"Nummer ett är väl att vi kom in på marknaden i rätt tid. Vi kom in när det visade sig att den här idén att satsa på fabrikstillverkad betong var riktig och möjlig. Genom att vi var tidigt ute kunde vi snabbt skapa bredd på och därmed styrka i verksamheten. Därtill kommer att jag har lyckats få goda medarbetare, som har varit stimulerande att arbeta med. Det har gjort att intresset för den affärsmässiga utvecklingen varit stor och levande."

 

Martin Thomas var med och grundade Svenska Fabriksbetongföreningen och var styrelseordförande 1975–1987. År 1967 var han även aktiv i bildandet av den europeiska fabriksbetongorganisationen European Ready Mixed Concrete Organisation (ERMCO) och under ett tiotal år dess vice ordförande.

 

Jan Thomas, son till Martin Thomas, började på företaget år 1982 och var koncernchef från 1987 till 2012 då han gick i pension.

 

2012 efterträddes Jan Thomas av den nuvarande vd:n och koncernchefen, Hans Karlander.