Förskolan Staren

Klimatförbättrad betong

OM PROJEKTET

Typ:Skola
Plats:Torshälla
Beställare:Eskilstuna Kommunfastigheter AB
Entreprenör:Byggmäster i Mälardalen AB
Arkitekt:Byggtec Consulting i Västerås AB
Period:2021–2023
Kontakt:Bengt Gustafsson
Förskolan Staren är belägen i hjärtat av Torshälla, nära Eskilstunaån som flyter genom hela orten. Både pedagoger och de 120 barn som vistas på förskolan dagligen trivs här. Under byggnationen av förskolan Staren lyckades projektet spara uppskattningsvis tre till fyra månader i tid och samtidigt minska klimatavtrycket med 60 procent. Detta blev möjligt tack vare kombinationen av Forbos Modul’up och Thomas Betongs Thomagolv 4v Grön.

Kombinationen med Thomagolv 4v Grön, som har 60 procent lägre klimatavtryck jämfört med traditionell betong, och det löslagda golvet Modul’up från Forbo Flooring är ett validerat och beprövat koncept som möjliggör golvläggning redan efter fyra veckor.

Det löslagda golvet behöver inte limmas och kan installeras vid 93 procents restfukt. Dessutom låter det vattenånga passera, vilket innebär att betongen kan fortsätta torka även efter det att golvet har lagts.

– Vi hade inte kunnat hålla tidplanen utan den här golvlösningen. Det är en väldigt stor skillnad att kunna lägga golvet redan fyra veckor efter gjutning, i stället för att vänta upp till cirka 28 veckor som hade krävts med ett limmat golv, säger Andreas Lundén från Byggmäster i Mälardalen AB, som var totalentreprenör för projektet Starens förskola.

Det är stor skillnad på att kunna lägga golvet bara fyra veckor efter gjutning i stället för att behöva vänta upp till 28 veckor som hade krävts med ett limmat golv.

– Projektet sparade ungefär tre till fyra månader i tid tack vare den här kombinationen, menar Andreas.

Top

Löslagt golv som andas tar bort risken för framtida problem

Limmade golv som läggs på betong med förhöjd restfukt kan ge framtida problem med så kallad limförtvålning. Limförtvålning kan leda till diffusa lukter och hälsoproblem, så kallade ”sjuka hus-problem”, och därmed i slutändan ge stora saneringskostnader.

Då det löslagda golvet fortsätter att ”andas”, det vill säga släppa igenom vattenånga från betongen, behöver inte betongens fukthalt kontrolleras efter att 93 procent RF har uppnåtts.

– Det löslagda golvet är ånggenomsläppligt vilket gör att det inte är lika kritiskt att ha koll på fuktnivåerna som man behövar ha med en limmad matta, menar Andreas.

Staren_3

Kombinationen klimatförbättrad betong och Modul’Up ger upp till 60 procent lägre klimatavtryck

Bengt Gustafsson, teknisk säljare på Thomas Betong AB, var den som föreslog att projektet skulle använda det löslagda golvet. Han var också en av dem som som tillsammans med Forbo Flooring validerade konstruktionen.

– När man försöker introducera en ny idé på en ganska konservativ marknad gäller det att få någon att prova konceptet. Att man sparar tid i projektet tillsammans med att betongen har 60 procent lägre CO2-avtryck, är ett av mina viktigaste säljargument, säger Bengt Gustafsson. 

Andreas Lundén håller med och betonar särskilt vikten av att hålla tidsplaner, speciellt när det gäller byggandet av skolor.

– Om inte Staren hade varit klar efter sommarlovet hade många barn inte haft någonstans att ta vägen. Tack vare den här golvlösningen kunde vi hålla tidplanen, avslutar Andreas Lundén.

Staren_1

OM PROJEKTET

Typ:Skola
Plats:Torshälla
Beställare:Eskilstuna Kommunfastigheter AB
Entreprenör:Byggmäster i Mälardalen AB
Arkitekt:Byggtec Consulting i Västerås AB
Period:2021–2023
Kontakt:Bengt Gustafsson
Scroll to top