Ring oss: 0104 50 50 00

 

Thomas Betong introducerar NOxOFF: innovation för renare luft

Göteborg, 22 november 2023

 

6 700 människor dör varje år i Sverige på grund av luftföroreningar. Den största källan till föroreningarna är avgaser från biltrafik. Nu introducerar Thomas Betong, en del av Thomas Concrete Group, innovationen NOxOFF som reducerar de farliga kväveföroreningarna. Innovationen används just nu i ett projekt i Stenungsund, där balkongerna redan i tillverkningen har förbehandlats med NOxOFF.

 

NOxOFF ger renare luft

 

Förbränning av fossila bränslen gör att luften förorenas av kväveoxider. De irriterar luftvägarna och ökar risken för bland annat astmaanfall. Vid långtidsexponering ökar även risken för stroke, cancer och hjärt- och lungsjukdomar.

 

Nu introducerar vi NOxOFF, som med hjälp av UV-ljus omvandlar kväveoxiderna till ämnen som sköljs bort med regnet.

 

– NOxOFF är en väl beprövad metod som innehåller titandioxid. När NOxOFF reagerar med UV-ljus omvandlas kväveoxiden till nitrat (salter), vatten och koldioxid. Metoden är ISO-testad och verifierad. NOxOFF kan fås som tillval för till exempel balkonger, loftgångar och sockelelement. På så vis kan våra produkter bidra till renare luft, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong. 

 

NOxOFF i bostadsprojekt i Stenungsund

I området Hasselbacken i Stenungsund har byggföretaget TM2 och det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshem varit med i ett projekt, där NOxOFF har applicerats på balkongerna till två nybyggda punkthus.

 

Hasselhöjden2 800x600

 

– Vi blev kontaktade av Thomas Betong och fick frågan om vi ville vara delaktiga. Det känns spännande att vara med och bidra till en bättre miljö, berättar Magnus Rudén, vd på TM2.

  

– Att som kommunalt bostadsbolag få möjligheten att visa framfötterna är riktigt roligt. Det här projektet på Hasselbacken har en hög innovationshöjd och vi har fokuserat extra mycket på klimataspekten. Tillsammans med satsningen på NOxOFF kommer detta att bli ett projekt vi kan vara stolta över i många år framåt, avslutar Thomas Dahl, projektchef på Stenungsundshem.

 

För mer information, kontakta:
Mats Karlsson, Produktchef, Thomas Betong  |  010-450 50 00 |  mats.karlsson@thomasbetong.se

 

Om Thomas Betong
Thomas Betong är ett svenskt företag med över 60 års erfarenhet av att producera fabriks- och prefabricerad betong till både husbyggnad och anläggningskonstruktioner. Fabriksbetong tillverkas i 39 betongfabriker och prefabricerade betongelement kommer från fyra fabriker. Utöver betong erbjuder företaget bred service inom betongteknisk rådgivning, projektering, transport, pumpning och montage av stomme. Thomas Betong ingår i den svenska, familjeägda koncernen Thomas Concrete Group AB med verksamhet i Sverige, Norge, USA, Tyskland och Polen.  www.thomasbetong.se