Ring oss: 0104 50 50 00

Nya Masthuggkajen byggs med hållbara materialval

Ansvarig arkitekt Mattias Lind: ”Betongens egenskaper berikar projektet”

 

Göteborg, 4 oktober 2021

 

Mattias Lind är partner i White Arkitekter och ansvarig arkitekt för Våghuset och Brick Studios i centrala Göteborg dit Thomas Betong som ingår i Thomas Concrete Group har levererat 4000 kubik klimatförbättrad betong.
– Det är viktigt att materialvalen är robusta, tåliga och hållbara likt den betong som Thomas Betong levererat tillsammans med NCC, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt för Våghuset.

 

Som delägare på White Arkitekter är Mattias Lind ansvarig arkitekt för både Brick Studios och Våghuset, som båda ingår i den nya stadsdelen Masthuggkajen. Som Sveriges första Citylab-certifierade stadsdel ligger den i framkant när det gäller hållbart byggande, då inte minst i val av byggnadsmaterial.

 

Våghuset White Arkitekter Thomas Concrete Group www

Mattias Lind är partner i White Arkitekter och ansvarig arkitekt för Våghuset
Foto: Håkan Söderlind

 

– Med projekt som är del av Masthuggskajen är det viktigt att materialvalen är robusta, tåliga och hållbara likt den betong som Thomas Betong levererat tillsammans med NCC, säger Mattias.

 

Våghuset byggs i nära anslutning till Göta Älv. Med sin spännande och unika gestaltning erbjuds 10 000 kvadratmeter moderna kontor med effektiv och flexibel planlösning. På Masthuggskajen kommer bostäder och arbetsplatser samsas med affärer, krogar och liv.

 

– Människor ska kunna vistas och trivas i området året om. Våghuset syftar till att vara en ikonisk byggnad som är ritad för att kunna stå väldigt länge. Betongen har flutit ut bra i sina former, vilket tyder på att Thomas Betong levererar en produkt i det högre segmentet, säger Mattias.

 

Betongen används även som synliga innerväggar. Genom pigmentering och att släta ut skiftningarna i betongen har väggarna blivit vad Mattias beskriver som vackra akvarellmålningar.

 

– Väggarna kommer bli vackrare ju längre tiden går och behöver aldrig målas om, vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Betongen tillsammans med projektets andra material framhäver variationer och detaljer som berikar både byggnaden och stadsdelens framtoning, avslutar Mattias.

 

Om Thomas Concrete Group AB
Thomas Concrete Group är en svensk familjeägd koncern som producerar och distribuerar högkvalitativa betongprodukter och tjänster. Företaget etablerades 1955 i Karlstad, av Martin Thomas och driver i dag verksamhet i USA, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Koncernen har 2100 anställda, producerade 5,4 miljoner m3 betong och omsatte drygt 7,5 miljarder SEK under 2020. Dotterbolaget i Sverige heter Thomas Betong AB. www.thomasconcretegroup.com

 

Om Thomas Betong AB
Thomas Betong är ett svenskt företag med över 60 års erfarenhet av att producera fabriks- och prefabricerad betong till både husbyggnad och anläggningskonstruktioner. Fabriksbetong tillverkas i 34 betongfabriker och prefabricerade betongelement kommer från tre fabriker. Utöver betong erbjuder företaget bred service inom betongteknisk rådgivning, projektering, transport och pumpning. Thomas Betong ingår i den svenska, familjeägda koncernen Thomas Concrete Group AB med verksamhet i Sverige, Norge, USA, Tyskland och Polen. www.thomasbetong.se