Ring oss: 0104 50 50 00


Löfbergs Lila valde klimatförbättrad betong
– Först i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver


Göteborg, 24 augusti 2021


År 2015 levererade Thomas Betong, som ingår i Thomas Concrete Group, klimatförbättrad betong till stombygget för Kafferosteriet Löfbergs höglager i Karlstad. Det innebar en minskad koldioxidbelastning med 230 ton. Lagerbyggnaden blev sedan nominerad till Årets Miljöpris 2016 och först i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.


När Löfbergs Lila byggde sitt 6000 kvadratmeter stora helautomatiska höglager i Karlstad 2015 levererades 1800 kubikmeter Thomagrön till bottenplattan. Med fokus på hållbarhet ville Löfbergs använda en klimatförbättrad betong som samtidigt klarade av höga belastningar på golvet.

 

Läs även om: Thomas Betong och NCC i stort samarbete: ”Klimatförbättrad betong är en jättestor miljövinst”


- Vårt fokus ligger på hållbarhet och cirkuläritet för företaget i stort. Skanska hade totalentreprenaden för projektet. När vi fick höra om Thomas Betongs klimatförbättrade betong, som inte tummar på hållfasthet samtidigt som vi gjorde stora miljömässiga vinster, så var det ett självklart val, säger Christer Sonesson, projektledare på Löfbergs.

Thomas Betong Löfbergs Fotograf Tommy Andersson

Foto: Tommy Andersson


Valet att använda klimatförbättrad betong gjorde att koldioxidbelastningen minskade med 230 ton för projektet. Det motsvarar utsläppen från Löfbergs alla tjänstebilar under ett år eller 10% av de årliga utsläppen från kafferostningen.


- Löfbergs intresse och engagemang som beställare i frågan innebar att vi involverades tidigt i projektet. Genom att ersätta cement med slagg tog vi fram en helt optimerad betong, säger Jonas Kilman, Teknisk säljare i Värmland, Thomas Betong.


Utöver vinsterna för klimatet fanns andra argument för att använda Thomagrön.


– Den klimatförbättrade betong som vi levererade är betydligt ljusare än traditionell betong. Det innebar ytterligare energibesparingar gällande ljuskällor för beställaren, säger Jonas.


Löfbergs höglager blev 2016, som första svenska lager, certifierat enligt Miljöbyggnad Silver. Bland kriterierna för certifieringen finns krav på ventilation, ljudmiljö samt stommens klimatpåverkan. Projektet blev dessutom nominerat till Årets Miljöpris i Betonggalan 2016.


– Det känns jättekul att vi fick den uppmärksamheten. Vi är jättenöjda och även om det var ett par år sedan vi byggde lagret så funkar det fortfarande oerhört bra. Vi har inte haft några som helst problem, avslutar Christer.


Om Thomas Concrete Group AB

Thomas Concrete Group är en svensk familjeägd koncern som producerar och distribuerar högkvalitativa betongprodukter och tjänster. Företaget etablerades 1955 i Karlstad, av Martin Thomas och driver i dag verksamhet i USA, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Koncernen har 2050 anställda, producerade 5,4 miljoner m3 betong och omsatte drygt 7,5 miljarder SEK under 2020. Dotterbolaget i Sverige heter Thomas Betong AB. www.thomasconcretegroup.com