Sök
Stäng denna sökruta.

Tullholmsviken

Klimatförbättrad betong

PROJECT FACTS

Typ:Bostäder
Plats:Karlstad
Utvecklare:Magnolia Bostad, Prepart Projekt, Löfberg Fastigheter, Balder
Entreprenör:Consto
Arkitekt:Klara Arkitekter, Lindberg Stenberg Arkitekter
Period:2020–2023
Kontakt:Jonas Kilman
Till det stora fastighetsprojektet Tullholmsviken i Karlstad har byggkoncernen Consto valt att använda klimatförbättrad betong. Betongen ger en koldioxidbesparing på hela 435 ton. Tack vare den ljusa färgen på betongen har även belysningsbehovet i garagen minskat.

Klimatförbättrad betong i garage sparar 435 ton koldioxid 

I utkanten av Karlstad Centrum, alldeles vid Vänerns strand, utvecklas ett helt nytt bostadsområde – Tullholmsviken. Sedan 50-talet har platsen varit ett industriområde men nu fylls det med nästan 900 bostäder, kontor, butiker och restauranger. Närheten till vattnet gör också att det finns plats för både en strandpromenad och en småbåtshamn.

Tullholmsviken_4

Klimatförbättrad betong till parkeringshus

Till projektets olika parkeringsgarage levererar Thomas Betong nästan 2 800 m³ klimatförbättrad betong. Betongen används för både väggar och bottenplatta och har som krav att stå emot vägsaltet som kommer in med bilarna på vintern.

– Till Tullholmsviken levererar vi Thomagarage Grön, som är speciellt framtagen för att klara förhållandena i parkeringhus. Jämfört med vanlig anläggningsbetong ger Thomagarage Grön en koldioxidreduktion på upp till 50 procent. Det ger en total koldioxidbesparing på hela 435 ton, säger Jonas Kihlman, teknisk säljare på Thomas Betong.

Tullholmsviken_5

Minska belysningsbehovet med klimatförbättrad betong

Klimatförbättrad betong har en förbättrad täthet och får en ljusare färg, vilket gör att materialet reflekterar ljuset från belysningen på ett bättre sätt. Detta gör att belysningsbehovet i garagen minskar. Betongen är också enkel att abeta med, vilket bekräftas av Johan Rosengren på byggkoncernen Consto:

– Den klimatförbättrade betongen är väldigt behaglig att arbeta med och samarbetet med Thomas Betong har funkat jättebra.

Tullholmsviken_2

PROJEKTFAKTA

Typ:Bostäder
Plats:Karlstad
Utvecklare:Magnolia Bostad, Prepart Projekt, Löfberg Fastigheter, Balder
Entreprenör:Consto
Arkitekt:Klara Arkitekter, Lindberg Stenberg Arkitekter
Period:2020–2023
Kontakt:Jonas Kilman
Scroll to top