Sök
Stäng denna sökruta.

Sköndalsvillan

Klimatförbättrad betong

PROJECT FACTS

Typ:Bostäder, Vård och omsorg
Plats:Tyresö
Utvecklare:Hemsö Fastighets AB
Entreprenör:Oljibe (generalentreprenör) Linotol (underentreprenör)
Arkitekt:Liljewall
Period:2021–2022
Kontakt:Michael Blomberg
I Tyresö utanför Stockholm ligger äldreboendet Sköndalsvillan, som är Sveriges första NollCO2-certifierade äldreboende. Till projektet har entreprenören Oljibe och Thomas Betong samarbetat framgångsrikt för att hitta de mest hållbara lösningarna.

Klimatförbättrad betong och prefablösningar i ”Årets NollCO2-projekt” 

Sköndalsvillan i Tyresö är Sveriges första NollCO2-certifierade äldreboende. Nyligen stod det också klart att boendet vunnit Sweden Green Building Councils pris ”Årets NollCO2-projekt”.

Boendet består av 80 lägenheter, 12 korttidslägenheter och sociala utrymmen såväl inomhus som utomhus. Här samsas återbrukat tegel med både klimatförbättrad betong och trä. På toppen återfinns en stor takterass med växthus, odlingsbäddar, sedumtak och solcellspaneler. Inflyttning skedde under våren 2022.

Skondalsvillan_takterrass__highres_fotograf_StoraSkondal_3

Minskad klimatpåverkan med 50 procent

Sköndalsvillan, som utvecklats av Hemsö, innebar en utmaning för både entreprenören Oljibe och Thomas Betong. Redan tidigt i projektet stod det klart att den lösning som var mest klimatsmart var Thomas Miljöstomme, där plattbärlaget Thomaplatta Grön tillsammans med vår klimatförbättrade betong Thomagrön ingår. För parkeringsgaraget valdes Thomagarage Grön, en klimatförbättrad betong speciellt anpassad för förhållanden i parkeringshus, där påverkan från bland annat vägsalt ofta är stor.

– Valet av ett klimatförbättrat plattbärlag tillsammans med pågjutning av klimatförbättrad betong gjorde att klimatpåverkan sänktes med upp till 50 procent. Jag är övertygad om att vi snart kommer se många projekt där genomtänkta prefablösningar med klimatförbättrad betong är i fokus, berättar Per Ekendahl, affärsområdeschef för Prefab på Thomas Betong.

Sköndalsvillan_Liljewall_1

Sköndalsvillan – klimatsmart inspiration för hela byggbranschen

För entreprenören Oljibe var det viktigt att hitta rätt lösning till projektet, så att de höga miljökraven kunde uppfyllas. Många olika betongrecept testades innan man tillsammans med produktcenter på Thomas Betong till slut hittade helt rätt.

– För oss på Oljibe var klimat- och konstruktionskraven en sporre för att hitta långsiktiga och hållbara lösningar. Vårt samarbete med Thomas Betong har fungerat väldigt bra. Jag hoppas att Sköndalsvillan som klimatsmart projekt kan inspirera till att ta ytterligare steg mot en klimatneutral byggbransch, säger Johan Albrektsson, arbetschef på Oljibe.

Skondalsvillan_takterrass__highres_fotograf_StoraSkondal_5

Stor ökning av efterfrågan på klimatförbättrad betong

Projektet Sköndalsvillan, som är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld, var ett av sex svenska pilotprojekt för Sweden Green Building Councilscertifiering NollCO2. För att NollCO2-certifiera en byggnad krävs att klimatpåverkan för hela livscykeln redovisas. Klimatpåverkan i produktionsskedet balanseras sedan med klimatåtgärder så att slutresultatet blir klimatneutralt. Sköndalsvillan beräknas vara klimatneutralt 2030.

– Vi på Thomas Betong har i många år varit ledande på klimatförbättrad betong och ser hur efterfrågan bara ökar från både beställare och föreskrivande led. Jag hoppas att alla i branschen inser att det faktiskt går att uppnå NollCO2 med våra lösningar, säger Karin Gäbel, Hållbarhetsansvarig på Thomas Concrete Group.

Läs mer på: Vinnare Sweden Green Building Awards 2021 – Sweden Green Building Council (sgbc.se)

PROJEKTFAKTA

Typ:Bostäder, Vård och omsorg
Plats:Tyresö
Utvecklare:Hemsö Fastighets AB
Entreprenör:Oljibe (generalentreprenör) Linotol (underentreprenör)
Arkitekt:Liljewall
Period:2021–2022
Kontakt:Michael Blomberg
Scroll to top