Sök
Stäng denna sökruta.

Sicklaanläggningen

Klimatförbättrad betong

PROJECT FACTS

Typ:Infrastruktur
Plats:Stockholm
Utvecklare:Stockholm Vatten och Avfall
Entreprenör:Veidekke
Period:2023–2026
Kontakt:Anders Ingnäs
För att klara av befolkningsökningen och se till att det vatten som går ut i Östersjön håller bra kvalitet framtidssäkras nu Stockholms avloppsrening. Detta görs genom att bland annat renovera och bygga ut den stora Sicklaanläggningen, belägen under Hammarbybacken, strax söder om Stockholm. Till projektet levererar vi 30 000 m³ klimatförbättrad betong Thomagrön.

Stockholms stad storsatsar på nya avloppsanläggningar

Strax söder om Stockholm, inrymt under Hammarbybacken, ligger idag Sicklaanläggningen. Nu ska anläggningen byggas ut så att avloppsreningen håller för befolkningsökningen i huvudstaden. Sicklaanläggningen är en del av ett större projekt där Stockholm Vatten och Avfall även bygger nya avloppstunnlar och moderniserar Henriksdals reningsverk.

Foto: Fredrik Edling
Foto: Fredrik Edling

Klimatförbättrad betong från fabriken i Huddinge

I Sicklaanläggningen görs en grovrening av avloppsvattnet som kommer från en stor del av södra Stockholm och när anläggningen är klar, även från västerort. Anläggningen ska också rymma sandfång, där grova partiklar som till exempel tops fångas upp samt försedimentering som skiljer det organiska materialet från vattnet.

Vår fabrik i Huddinge levererar 30 000 m³ klimatförbättrad betong Thomagrön till entreprenören Veidekke. Teknisk säljare Anders Ingnäs berättar mer:

– Det är ett stort miljöfokus i projektet. Man vill bygga så hållbart som möjligt och då är vi glada över att få leverera vår klimatförbättrade betong Thomagrön med lägre CO2-avtryck. Betongen används till bassänger, väggar, valv och bottenplattor.

Foto: Fredrik Edling
Foto: Fredrik Edling

Nära samarbete med entreprenören för att lösa logistiska utmaningar

Projektet är en utmaning för logistiken, då det är stora volymer som ska levereras genom endast en in- och utfart i berget.

– Vi gjuter på flera ställen samtidigt, så under en dag kan det vara upp till 30 bilar som ska in och ut. Det kräver mycket god planering för att allt ska klaffa. I och med att det är lite trångt blir det även en utmaning med alla slangdragningar. Men vi löser det, tack vare utmärkt samarbete mellan oss och entreprenören Veidekke. Vi har en hög närvaro på arbetsplatsen med täta avstämningar för att fånga upp allt som händer, berättar Anders.

Sickla: Betongarbeten har kommit igång för byggen av försedimentering 230404
Foto: Mikael Ullén

Stort fokus på arbetsmiljön

Arbetsmiljön är något som man tagit extra hänsyn till under projektets gång.

– I och med att projektet är inrymt under berget finns det många aspekter att ta hänsyn till. För att luften ska vara så bra som möjligt har vi till exempel plockat in elpumpar som pumpar betongen på plats. Funkar hur bra som helst och skapar en mycket bättre luftkvalitet, avslutar Anders.

Sicklaanläggningen kommer att stå klar under 2026.

PROJEKTFAKTA

Typ:Infrastruktur
Plats:Stockholm
Utvecklare:Stockholm Vatten och Avfall
Entreprenör:Veidekke
Period:2023–2026
Kontakt:Anders Ingnäs

Liknande projekt

Scroll to top