Sök
Stäng denna sökruta.

Kineum

Klimatförbättrad betong

PROJECT FACTS

Typ:Hotell, Kontor
Plats:Göteborg
Utvecklare:Platzer
Entreprenör:NCC
Arkitekt:Reflex Arkitekter
Period:2019–2022
Kontakt:Jonas Davidsson
I stadsdelen Gårda i Göteborg finns den nyinvigda skyskrapan Kineum. Thomas Betong har levererat klimatförbättrad betong till nöjda kunden NCC och därmed gjort en koldioxidbesparing på 200 ton.

Kineum byggs med klimatförbättrad betong – och ger liv och rörelse till stadsdelen Gårda

Den gamla arbetarstadsdelen Gårda i centrala Göteborg har under de senaste åren genomgått en förvandling. Från att ha varit fyllt av de för Göteborg typiska landshövdingehusen till att idag vara ett av stadens kontorstätaste områden. Här samsas nu de gamla husen med nya skyskrapor.

Mitt i Gårda, mellan genomfartslederna E6/E20 och Nya Ullevi, tronar nyinvigda Kineum – en 27 våningar hög byggnad som inrymmer bland annt kontorslokaler, barer och restauranger. Här finns också hotellet Jazy’s, som med sina 233 rum och poolclub fyller hela 17 våningar i huset.

Att huset kommer att fylla området med liv och rörelse är inte så svårt att förstå. Och namnet? Jo, Kineum har faktiskt sitt ursprung i grekiskans kineo, som betyder ”att sätta i rörelse”.

Kineum_2
Kineums fasad är framtagen av Reflex Arkitekter och har fått sin inspiration från både fackverken i hamnstadens kranar och fiskenät.

Miljövinster med klimatförbättrad betong

Kineum är utvecklat av NCC tillsammans med Platzer. Redan i ett tidigt skede av projektet togs beslutet att byggnaden skulle uppföras med klimatförbättrad betong för att minska CO2-utsläppen. Tillsammans med C-lab, Thomas Concrete Groups centra för forskning, utveckling och laboratorieprovning, utvecklades Thomagrön Plus. I denna betong har cementhalten reducerats till förmån för alternativa bindemedel. Detta gav en koldioxidbesparing på hela 200 ton och en klimatbesparing på 39 procent, jämfört med att använda traditionell betong. – För oss på NCC är det självklart viktigt med den miljövinst som görs när man använder klimatförbättrad betong, säger Mikaela Landin Hellqvist, projektinköpare på NCC.
Copyright

Välplanerad logistik löste utmaningarna

Redan innan grundläggningen av Kineum påbörjades fanns ett stort antal utmaningar: huset skulle byggas i ett trångt utrymme bredvid redan existerande höghus, med trafikerade gator inpå knuten. Då det fanns ytterligare ett höghusbygge alldeles bredvid blev pålningen extra komplicerad. Dessutom fick man inte vara i vägen för den närliggande brandstationen, som också är Göteborgs huvudbrandstation.

En utmaning var också att gjuta hela bottenplattan i ett svep. Det krävdes full koncentration och välplanerad logistik för att få allt att klaffa.

– Bara till den 3,5 m tjocka bottenplattan gick det åt över 1 300 m³ klimatförbättrad betong, som levererades under 20 timmar. När det sedan var dags att gjuta glidformen levererade vi en bil i timmen, dygnet runt i över en månad, berättar Jonas Davidsson, försäljningschef på Thomas Betong.

Kineum_3

Nära samarbete mellan Thomas Betong och NCC

Trots alla utmaningar i projektet har allt flutit på bra. Totalt har 4 700 m³ betong levererats. Nyckeln har varit god kommunikation och bra samarbete mellan entreprenören NCC och Thomas Betong.

– Samarbetet har fungerat mycket bra, mycket tack vare att vi och kunden haft kontinuerliga avstämningar. Kommunikation är verkligen nyckeln till ett gott samarbete, menar Oscar.

– Jag är otroligt nöjd med både val av leverantör och hur vårt samarbete har fungerat. Vi göt dygnet runt i 38 dagar med bra leveranser som dessutom kom precis vid rätt tidpunkt, avslutar Mikaela.

Kineum_4

PROJEKTFAKTA

Typ:Hotell, Kontor
Plats:Göteborg
Utvecklare:Platzer
Entreprenör:NCC
Arkitekt:Reflex Arkitekter
Period:2019–2022
Kontakt:Jonas Davidsson

Liknande projekt

Scroll to top