Sök
Stäng denna sökruta.

Kungsbacka Badhus

Klimatförbättrad betong

PROJECT FACTS

Typ:Bad- och sportanläggningar
Plats:Kungsbacka
Utvecklare:Kungsbacka Kommun
Entreprenör:Betonmast
Arkitekt:We Group
Period:2018–2020
Kontakt:Jonas Davidsson
När Kungsbacka Badhus byggdes krävdes betong som stod emot både klorid och fukt i det 12 000 m² stora badhuset. Till projektet levererade Thomas Betong en specialutvecklad klimatförbättrad betong som gav en total koldioxidbesparing på 900 ton.

Badhus i klimatförbättrad betong ger minskat klimatavtryck med 900 ton koldioxid 

Kungsbacka Badhus ligger i Aranäs och är tillsammans med en park och flera andra idrottshallar en del av Kungsbacka Sportcenter. Badhuset innehåller bland annat en 50-metersbassäng, hopptorn, två undervisningsbassänger, vattenrustchkana, gym och en relaxavdelning. Även i miljön utanför badhuset finns möjligheter till rekreation.

Kungsbacka-badhus_8

Interiört såväl som exteriört har den finska konstnären Mari Rantanen fått sätta sin prägel. Med starka färger och lekfulla mönster har hon skapat en miljö som är både inbjudande, fridfull och spännande på samma gång. Ljussättningen har också fått ta en stor plats i arbetet med att skapa en trevlig atmosfär i det 12 000 m² stora badhuset.

Foto: We Group

Unikt recept med klimatförbättrad betong

Våren 2020 invigdes Kungsbacka nya badhus. Redan tidigt i projektet involverades C-lab, Thomas Concrete Groups laboratorium för forskning och utveckling. Där startade processen med att ta fram en betong som skulle kunna stå emot både fukt, klor och andra kemikalier. Det slutgiltiga betongreceptet, som är unikt för projektet, är Thomagrön, en klimatförbättrad betong med en koldioxidbesparing på 30 procent. Produktionen av betong höll på i 15 månader och levererades från fabrikerna i både Kungsbacka, Mölndal och Värö.

– Thomas Betong och C-lab har varit med på hela resan, från framtagning av betongrecept till att badhuset idag står på plats och är i bruk. Tack vare det nära samarbetet med Kungsbacka Kommun, Betonmast och HA Bygg har invånarna idag tillgång till ett unikt badhus byggt av klimatförbättrad betong. Vi har fått väldigt positiva reaktioner från Kungsbacka Kommun, såväl under som efter projektet, säger Jonas Davidsson, försäljningschef på Thomas Betong.

Foto: Emelie Asplund
Produktchef Mats Karlsson

Bra samarbete ger mersmak

Kungsbacka Badhus är det första projektet där både kommunen och underentreprenören HA Bygg använt sig av klimatförbättrad betong. Niclas Håkansson, platschef på HA Bygg berättar mer:

– Samarbetet med Thomas Betong har fungerat väldigt bra, och vi har redan fler projekt på gång med Thomas Betong. Fördelarna med att använda den här typen av betong är många. Och så känns det bra att bygga med klimatförbättrad betong, där man tagit vara på restprodukterna. Mycket bättre för vår planet.

PROJEKTFAKTA

Typ:Bad- och sportanläggningar
Plats:Kungsbacka
Utvecklare:Kungsbacka Kommun
Entreprenör:Betonmast
Arkitekt:We Group
Period:2018–2020
Kontakt:Jonas Davidsson

Liknande projekt

Scroll to top