Sök
Stäng denna sökruta.

Hasselbacken

PROJECT FACTS

Typ:Bostäder
Plats:Stenungsund
Utvecklare:Stenungsundshem
Entreprenör:TM2
Period:2023–2024
Kontakt:Hans Forss
I Stenungsund i södra Bohuslän har det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshem satsat på att bygga 81 hållbara smålägenheter i ett redan befintligt bostadsområde. Vi har levererat både fabriksbetong och prefablösningar till kunden TM2. Men inte nog med det! Med detta projekt introducerar vi även NOxOFF på marknaden. Balkongerna i projektet kommer att se till att luften i Hasselbacken blir renare.

81 nya lägenheter bidrar till en renare luft i Stenungsund

Stenungsund ligger vackert beläget alldeles vid kustbandet, bara 45 minuter norr om Göteborg. Här hittar vi bostadsområdet Hasselbacken, där Stenungsundshem satsar på att bygga 81 lägenheter, varav 61 ettor och tvåor samt 20 treor.

– Vi bygger två nya kvarter i ett redan befintligt bostadsområde och ger därmed området en helt ny karaktär, berättar Thomas Dahl, projektchef på Stenungsundshem.

Hasselbacken_1
Bild: Stenungsundshem

Anledningen till satsningen är att man vill kunna erbjuda ett bra och kostnadseffektivt boende till yngre människor, som annars kanske hade haft svårt att hitta bra bostad till rätt pris.

Hasselbacken_2

Tät dialog mellan byggföretaget TM2 och Thomas Betong

När Stenungsundshem bestämde sig för att uppföra de nya bostadshusen i Hasselbacken kom byggföretaget TM2 in i bilden.

– Det är spännande att få vara med och utveckla Hasselbacken. Värdefullt när ett kommunalt bostadsbolag vågar satsa när resten av marknaden avvaktar, säger Magnus Rudén, vd på TM2.

Till projektet har Thomas Betong levererat prefabricerade betongelement i form av skalväggar, plattbärlag och balkonger. Betongen till de två huskropparna kommer från vår fabrik i Stenungsund, bara några kilometer från bygget.

Hasselbacken_7

– Vi har under hela projektet haft en tät dialog med kunden och varit i ständig kontakt med projektledare och platschef på TM2 för att säkerställa alla leveranser. Som projektledare på Thomas Betong har man ansvar för att allt går enligt plan med kunden, berättar Maria Rajha, projektledare på Thomas Betong.

Balkonger behandlade med NOxOFF bidrar till renare luft

Med projektet Hasselbacken går Stenungsundshem och TM2 i bräschen för något helt nytt i bostadsammanhang! Balkongerna som levererats till Stenungsund har blivit ytskiktsbehandlade med NOxOFF.

NOxOFF är en lösning som innehåller titandioxid. Ämnet aktiveras av solljuset och omvandlar farliga kväveföroreningar från avgaser och andra utsläpp till nitrat (salter), koldioxid och vatten. Dessa ämnen sköljs sedan bort med regnet. Kvar blir renare luft. Konceptet är väl beprövat och finns redan ute i Europa.

NOx_illustration 1

NOxOFF appliceras direkt på omålade betongytor i våra prefabfabriker och levereras sedan direkt ut till projekten.

TM2 och Stenungsundshem i innovativt samarbete med Thomas Betong

– Vi blev kontaktade av Thomas Betong tidigare under året och fick frågan om vi ville vara med i ett pilotprojekt. Det känns väldigt spännande att få chansen att vara med om att introducera NOxOFF och bidra till att människor kan få andas renare luft. Vi är alltid öppna för intressanta samarbeten, säger Magnus.

Hasselbacken_hero

– Att som kommunalt bostadsbolag få möjligheten att visa framfötterna på det här sättet är riktigt roligt. Vi kan tack vare detta inte bara erbjuda nya och fräscha lägenheter till ett rimligt pris utan också vara med och bidra till en bättre luft. Hasselbacken är ett projekt med hög innovationshöjd där vi satsat mycket på klimataspekten, bland annat genom att uppvärmning och hushållsel kommer från bergvärme och solceller. Vi kommer också att ha en bil- och cykelpool för att människor ska kunna förflytta sig på ett klimatsmart sätt. Tillsammans med satsningen på NOxOFF kommer detta att bli ett projekt vi kan vara stolta över i många, många år framåt, avslutar Thomas.

De två nya bostadshusen i Stenungsund kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

PROJEKTFAKTA

Typ:Bostäder
Plats:Stenungsund
Utvecklare:Stenungsundshem
Entreprenör:TM2
Period:2023–2024
Kontakt:Hans Forss

Liknande projekt

Scroll to top