Ring oss: 0104 50 50 00

Thomagrön minskar klimatavtrycket i Kungsbacka Badhus

Kungsbackas nya badhus är ett spjutspetsprojekt inom klimatförbättrad betong. Thomas Betongs klimatsmarta erbjudande Thomagrön ger dubbla vinster: konstruktionen blir beständigare och koldioxidavtrycket minskar med hela 30 procent.

Kungsbacka Badhus är en 12 000 kvm stor anläggning med familjebad, undervisningsbassänger, gym, kafé och relaxavdelning. Badhuset ska invigas våren 2020 och byggs i huvudsak av betong. Thomas Betong levererar betongen till de största, platsgjutna delarna.

 

Eftersom badhusmiljön medför stora påfrestningar från kemikalier och fukt sökte entreprenören Betonmast ett särskilt beständigt material och Thomas Betong hade den lösning man sökte. Betongen är en del i konceptet Thomagrön, som kombinerar klimatförbättrad betong med teknisk rådgivning kring konstruktionen för att drastiskt minska klimatpåverkan. Fördelarna med erbjudandet är flera. 

 

 

 Mindre klimatavtryck

I den klimatförbättrade betongen ersätter slagg delar av cementen som bindemedel. Slagg har mycket mindre klimatavtryck än traditionell cement. Koldioxidavtrycket från denna slaggbaserade specialbetong för bassänger minskar med 30 procent. För ett stort projekt som Kungsbacka Badhus innebär det CO2-besparingar på cirka 900 ton.

”Med badhuset inleder vi utvecklingen av en helt ny stadsdel. Det här är ett av Kungsbacka kommuns största investeringsprojekt. Att det byggs med mer hållbara material går hand i hand med våra ambitioner inom hållbarhet.”

Emma Kjernald
Samhällsbyggnadschef Kungsbacka kommun

 

 

 Bättre beständighet

Den slaggbaserade betongen har ett större motstånd mot fukt och klor som sliter hårt på materialet.

 

”Vi letade efter en produkt som höll miljö- och konstruktionskraven för bassänger. På köpet fick vi en produkt med låg miljöpåverkan. Alla vi som jobbar i den här branschen måste tänka miljömässigt för att vara med i framtidsutvecklingen.”

Magnus Attemalm
Projektchef Betonmast

 

 

 Lägre totalkostnad

Klimatförbättrad betong innebär en hållbar ekonomisk lösning eftersom den har en längre livslängd än traditionell betong.

 

"Fokus från början var en beständig lösning, hållbar på så vis att den ska hålla länge. Att vi ersatte cementet som bindemedel i betongen gör den bättre ur beständighetsperspektiv men ger också en mycket bättre klimatprestanda. Det har jättestor betydelse att kunna visa goda exempel som ger ringar på vattnet, är enkla att upprepa och nästa gång ta ännu ett steg.”

Mats Karlsson
Produktchef Thomas Betong

 

 

Prisnominerat projekt
Thomas Betongs lösning för Kungsbacka Badhus nominerades till Årets miljöpris vid Betonggalan 2019. Priset delas ut till aktörer som ”aktivt bidragit till miljöförbättrande åtgärder eller kunskaper som inspirerar till miljöförbättring där betong varit en viktig del”. Motiveringen var att Thomas Betongs slaggbaserade betong minskar klimatpåverkan, har bättre beständighet och är ett mer ekonomiskt hållbart alternativ, samtidigt som den uppfyller alla krav på specialbetong för badhus.
Klimatneutralitet
Thomas Betong delar branschorganisationen Svensk Betongs målsättning: att sätta en helt klimatneutral produkt på marknaden 2030 och leverera enbart klimatneutral betong från 2045. Klimatförbättrad betong är ett steg på vägen. Projekt som Kungsbacka Badhus visar att det går att minska klimatavtrycket med små medel på kort tid.
Thomagrön
Thomagrön är Thomas Betongs klimatsmarta helhetslösning som tar greppet om både produktval och konstruktion. Ett erbjudande med klimatförbättrade betonger och som tillsammans med teknisk rådgivning kan minska koldioxidavtrycken med upp till 50%.

 

 Kontakta oss

Thomas Betong är ledande i Sverige på att leverera klimatförbättrad betong och har sedan 2012 levererat betong med lägre klimatavtryck.

Kontakta oss för att få mer information om vårt gröna erbjudande THOMAGRÖN.